Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

Lääkkeet

Lääkekorvaukset
Korvausoikeus ja uusi Kela-kortti
Vuosiomavastuu eli lääkekatto
Itse pistettävät lääkkeet ja pistosohjaus
Lääkevaihto

Lääkehoidon tueksi
Erityislupavalmisteet
Lääkkeen matka korvattavuuteen


Lääkekorvaukset

Kela korvaa sairauden hoitoon määrättyjä reseptilääkkeitä, kliinisiä ravintovalmisteita ja perusvoiteita, jos ne kuuluvat korvausjärjestelmään. Korvausjärjestelmään kuuluvista lääkkeistä päättää lääkkeiden hintalautakunta (Hila).

Kela aloittaa lääkekorvauksien maksamisen, kun 70 euron alkuomavastuu on täyttynyt. Alkuomavastuu on sidottu kansaneläkeindeksiin ja suuruus tarkistetaan vuosittain. Alkuomavastuu ei koske alaikäisiä.

Korvausluokkia on kolme, mutta korvattavuus voidaan myös rajata tiettyihin käyttötarkoituksiin, jolloin puhutaan rajatusta perus- tai erityiskorvattavuudesta. Peruskorvattava valmiste korvataan kaikille lääkettä käyttäville, mutta erityiskorvaus ja rajattu perus- tai erityiskorvaus edellyttävät Kelan myöntämää korvausoikeutta.

Korvausluokkien korvausprosentit:

  • peruskorvaus 40 %
  • alempi erityiskorvaus 65 %
  • ylempi erityiskorvaus 100 %; maksat omavastuuta 4,50 €/lääke

Korvattuna voi kerralla ostaa enintään 3 kuukauden lääkemäärän. Erityisen kallista lääkettä (yli 1 000 euroa) voi ostaa korvattuna enintään 1 kuukauden lääkemäärän.

Lääkärin määräämiin ja hoidon kannalta välttämättömiin valmisteisiin voi kuulua myös tuotteita, jotka eivät ole Kela-korvattavia. Esimerkiksi ilman reseptiä ostettavat itsehoitolääkkeet tai ravintolisät eivät kuulu korvattavuuden piiriin.

Lisätietoa:
Lääkkeen matka korvattavuuteen
Lääkekorvaukset | Kela.fi

Korvausoikeus ja uusi Kela-kortti

Erityiskorvattavia valmisteita käytetään vaikeiden ja pitkäaikaisten sairauksien hoidossa. Kyseiset sairaudet, kuten IBD, on määritelty valtioneuvoston asetuksessa. Korvauksen saaminen erityiskorvattavasta tai rajatusti peruskorvattavasta valmisteesta edellyttää Kelan myöntämää korvausoikeutta.

Korvausoikeutta haetaan lääkärin B-lausunnolla. Yleensä lääkäri lähettää lausunnon Kelaan, mutta voit tehdä sen myös itse. Lääkärintodistus on korvausoikeutta hakiessa maksuton.

Kun korvausoikeus myönnetään, saat postitse uuden Kela-kortin, johon on merkitty korvausoikeuden numero. Kelan lääkehausta voit varmistaa, mitä sairautta tai lääkeainetta korvausnumero koskee. Saat korvauksen lääkkeestä heti korvausoikeuden myöntämisen jälkeen, myös ilman uutta Kela-korttia. Voit itse seurata lausunnon käsittelyä OmaKelassa ja myös apteekki saa tiedon myönnetystä korvausoikeudesta sähköisesti.

Jos olet joutunut ostamaan lääkettä ennen korvausoikeuden myöntämistä, voit hakea korvausta Kelasta jälkikäteen. Muista pyytää apteekista laskelma lääkeostostasi ja toimita hakemus Kelaan 6 kuukauden sisällä lääkkeen ostopäivästä.

Lisätietoa:
Näin haet lääkkeen korvausoikeutta | Kela.fi
Näin haet lääkekorvausta | Kela.fi

Vuosiomavastuu eli lääkekatto

Korvattavat reseptivalmisteet sekä alkuomavastuu kerryttävät vuosittaista lääkkeiden vuosiomavastuuta eli lääkekattoa. Lääkekaton ylittyessä maksat loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta vain 2,50 euron omavastuun. Erityisen kalliissa lääkkeissä, joita apteekki saa toimittaa kerralla vain kuukauden lääkemäärän omavastuu on 0,21 euroa/viikko. Vuosiomavastuu nollaantuu vuoden vaihteessa.

Vuonna 2025 vuosiomavastuu on 633,17 euroa.

Kalliita lääkkeitä käyttävälle lääkekatto voi tulla maksettavaksi kerralla. Alkuvuoden lääkekustannuksiin kannattaakin mahdollisuuksien mukaan varautua säästämällä jo edellisenä vuotena. Lääkekustannuksiin voi hakea myös toimeentulotukea.

Kela käynnistää syksyllä 2025 kolmevuotisen lääkeluoton kokeilun. Kokeilun ajan lyhyessä ajassa täyttyvää lääkekattoa varten voi hakea korotonta luottoa, joka maksetaan Kelalle takaisin pienemmissä osissa. Luotto on tarkoitettu pienituloisille asiakkaille, joilla ei ole oikeutta toimeentulotukeen. Luotto voidaan myöntää huoltajalle myös lapsen lääkekuluista.

Lisätietoa:
Vuosiomavastuu eli lääkekatto | Kela.fi
Lääkeluoton kokeilu | Kela.fi
Lääkkeet perustoimeentulotuessa ja maksusitoumus apteekkiin | Kela.fi

Itse pistettävät lääkkeet ja pistosohjaus

IBD:n hoitoon käytettyjä biologisia lääkkeitä voidaan antaa joko sairaalassa infuusioina tai kotona itse pistämällä. Suomessa on pitkälti siirrytty itse pistettäviin valmisteisiin, ellei sille ole erityistä estettä.

Tietoomme ei ole kantautunut ongelmia itse pistettävien lääkkeiden tehon tai käytettävyyden osalta. Monelle itse pistettävät lääkkeet ovat tuoneet helpotusta arkeen, kun tarve käydä sairaalassa on vähentynyt. Uusi ja erilainen hoitomuoto voi ymmärrettävästi kuitenkin jännittää. Omista tuntemuksista on hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Oikeaoppista käyttöä varten saat omasta terveydenhuollosta pistosohjauksen yleensä IBD-hoitajan tai muun sairaanhoitajan antamana. Sinua voidaan pyytää noutamaan lääke apteekista etukäteen ja tuomaan se mukanasi pistosohjaukseen tai pistosohjaus toteutetaan hoitopaikan esittelyvälineillä. Pistosohjauksessa saat tietoa lääkkeen pistämisestä kuten hygieniasta, pistoskohdista, annoksista sekä lääkkeen oton kirjaamisesta. Osana ohjausta on tärkeää saada myös yleinen lääkeohjaus.

Lue lisää:
Biologisen pistoslääkkeen hoidon ohjaus | Käypä hoito

Lääkevaihto

Lääkevaihdossa apteekki vaihtaa lääkärin määräämän lääkevalmisteen edullisempaan samaa vaikuttavaa ainetta sisältävään vaihtokelpoiseen valmisteeseen. Vuonna 2025 lääkevaihto laajeni koskemaan myös IBD:n hoitoon käytettyjä biologisia lääkkeitä. Lääkevaihto ja rinnakkaisvalmisteet lisäävät lääkkeiden hintakilpailua johtaen hintojen alenemiseen. Matalammat hinnat tuovat säästöjä sekä lääkkeitä käyttäville että yhteiskunnalle. Rinnakkaisvalmisteet ja biosimilaarit ovat kuitenkin yhtä tehokkaita ja turvallisia kuin alkuperäiset valmisteet.

Biologisen lääkkeen vaihto voidaan tehä apteekissa korkeintaan 6 kuukauden välein eikä se koske alaikäisiä. Voit myös kieltäytyä lääkevaihdosta, mutta tällöin joudut maksamaan valmisteiden hintaeron itse.

Kaikissa tilanteissa edullisinta vaihtoehtoa ei ole pakko määrätä. Lääkäri voi määrätä sinulle vaihtokiellon lääketieteellisellä tai hoidollisella perusteella. Syynä voi olla esimerkiksi allergia apuaineelle tai toimintarajoite antolaitteen käytössä. Oma mieltymys ei riitä perusteeksi. Vaihtokiellolla saat korvauksen koko valmisteen hinnasta, vaikkei se olisikaan edullisin.

Lue lisää:
Biologisten lääkkeiden lääkevaihto – Fimea.fi