Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

Kuntoutus

Kuntoutuksella pyritään parantamaan kuntoutujan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä. Erilaisia kuntoutuksia järjestävät sosiaali- ja terveydenhuolto, Kela, vakuutus- ja työeläkelaitokset, opetustoimi, TE-palvelut sekä työterveyshuolto.

Terveydenhuollon kuntoutus
Kelan kuntoutus
Ammatillinen kuntoutus
Kuntoutusraha


Terveydenhuollon kuntoutus

Hyvinvointialue vastaa lääkinnällisestä kuntoutuksesta silloin, kun se liittyy sairaanhoitoon. Alueet järjestävät kuntoutusta valtion määrärahojen puitteissa. Lääkinnällisen kuntoutuksen palveluja ovat esimerkiksi:

  • kuntoutusneuvonta ja -ohjaus
  • terapiat
  • kuntoutusjaksot laitos- tai avohoidossa
  • apuvälinepalvelut

Lisätietoa oman hyvinvointialueesi järjestämistä kuntoutuksista saat omasta hoitoyksiköstäsi.

Kelan kuntoutus

Kela korvaa vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta alle 65-vuotiaille, ammatillista kuntoutusta työikäisille sekä harkinnanvaraista kuntoutusta. Haettaessa mukaan liitetään lääkärinlausunto (tavallisesti lausunto B), josta selviää kuntoutustarve, kuntoutuksen perusteena oleva sairaus sekä sen aiheuttamat haitat.

Vaativa lääkinnällinen kuntoutus

Alle 65-vuotiaiden vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta järjestetään työstä, opiskelusta tai muista arjen toiminnoista suoriutumista varten. Sairauden tai vamman on aiheutettava huomattavia vaikeuksia arjen toimista selviytymiseen ja osallistumiseen. Kuntoutustarpeen on kestettävä vähintään vuoden eikä se liity välittömään sairaanhoitoon. Kuntoutuminen voi olla esimerkiksi erilaisia terapioita, kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja tai moniammatillista yksilökuntoutusta.

Lue lisää:
Vaativa lääkinnällinen kuntoutus | Kela

Harkinnanvarainen kuntoutus

Kela järjestää ja korvaa harkinnanvaraista kuntoutusta eri vamma- ja sairausryhmiin kuuluville henkilöille vuotuisen määrärahan puitteissa. Harkinnanvarainen kuntoutus voi olla esimerkiksi kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja tai moniammatillista yksilökuntoutusta. Kelan järjestämistä sopeutumisvalmennuskursseista IBD:tä sairastaville löydät lisätietoa täältä.

Yhdistyksemme järjestämät sopeutumista tukevat kurssit ovat luonteeltaan vertaistukipainotteisempia eikä niihin voi saada tukea Kelalta. Lisätietoa yhdistyksen kursseista löydät Vertaistuki-osiosta.

Ammatillinen kuntoutus

Ammatillisen kuntoutuksen tarkoituksena on parantaa tai ylläpitää kuntoutujan työkykyä ja ansiomahdollisuuksia. Tavoitteena on, että pitkäaikaissairas henkilö pystyy jatkamaan työelämässä tai palaamaan työhön.

Ammatillista kuntoutusta järjestää Kela, työeläkelaitokset sekä tapaturma- ja liikennevakuutusyhtiöt. Kuntoutuksen aikaisen toimeentuloturvan suuruus ja ehdot määräytyvät kuntoutuksen järjestäjän mukaan.

Vastuut kuntoutuksista jakaantuvat seuraavasti:

  • Kela vastaa työttömien, opiskelijoiden ja vasta vähän aikaa työelämässä olleiden sekä pitkään työelämästä poissa olleiden ammatillisesta kuntoutuksesta.
  • Työeläkelaitos vastaa työelämässä olevien sekä pidempään työskennelleiden (noin 5 vuotta) ammatillisesta kuntoutuksesta.
  • Vakuutusyhtiöt vastaavat tapaturmien ja ammattitautien aiheuttamasta ammatillisesta kuntoutuksesta

Kuntoutusraha

18-67-vuotias henkilö on oikeutettu Kelan kuntoutusrahaan siltä ajalta, jolloin hän on kuntoutuksen vuoksi estynyt tekemästä työtä. Kuntoutusraha voidaan maksaa myös osakuntoutusrahana, jos työskentely kuntoutuspäivänä on mahdollista. Kuntoutujalla on oltava Kelan tai muun kuntoutuksen järjestäjän tekemä kuntoutuspäätös.

Kuntoutusraha määräytyy vuositulon perusteella, kuten sairauspäiväraha. Jos tulot ovat pienet tai niitä ei ole, päiväraha on vähintään vähimmäismääräinen 31,99 euroa/arkipäivä (v. 2025). Osakuntoutusrahan määrä on puolet täydestä kuntoutusrahasta.

Kuntoutusrahaa maksetaan omavastuuajan jälkeen. Omavastuuaika on 0-30-päivää, riippuen järjestettävästä kuntoutuksesta sekä sitä edeltävistä sosiaaliturvaetuuksista. Lue lisää eri omavastuuajoista Kelan sivuilta. Kuntoutusrahaa voivat saada myös sopeutumisvalmennukseen ja perhekuntoutukseen osallistuvat omaiset.

Lue lisää
Kuntoutusraha | Kela

Työeläkelaitoksen kuntoutusetuudet

Työeläkelaitosten kuntoutusrahan suuruus on sama kuin hakijan laskennallinen työkyvyttömyyseläke korotettuna 33 prosentilla. Osakuntoutusraha on puolet täydestä kuntoutusrahasta. Työeläkekuntoutujalle voidaan myöntää harkinnanvaraista kuntoutusavustusta esimerkiksi kuntoutukseen pääsyä odottaessa tai kuntoutusjaksojen väliajalle, mikäli kuntoutuja ei saa sairauspäivärahaa tai työttömyysturvaetuuksia.

Lue lisää
Kuntoutus – reitti takaisin työelämään – Työeläke.fi